Stel een vraag
Hoe kunnen wij u helpen?

Zorgwoningen

Over onze wijkzorg
Zorgwoningen, ook wel aanleunwoningen genoemd, zijn huurappartementen waar u zelfstandig kunt wonen. Mochten uw zorgwoning grenzen aan een woonzorgcentrum van Envida, dan kunt u gebruik maken van de hier aanwezige faciliteiten.
 

INSCHRIJVEN VOOR EEN ZORGWONING
Oost West, Thuis Best. Er gaat niets boven de vertrouwde omgeving van de eigen woning. Daar wilt u zo lang en zelfstandig mogelijk blijven wonen. Ook als u wat ouder wordt en/of te maken krijgt met lichamelijk(e) ongemak(ken).
Lichamelijk ongemak kan echter een last worden. U bent bijvoorbeeld kortademig of slecht ter been, waardoor trappenlopen erg moeilijk wordt. In dat geval kan verhuizing naar een zorgwoning een optie zijn. Hier woont u geheel zelfstandig, terwijl ondersteuning in de vorm van dagelijkse verzorging, verpleging of hulp in het huishouden letterlijk heel dichtbij is.

AANLEUNWONINGEN
Zorgwoningen -ook wel aanleunwoningen genoemd- liggen soms naast of op een steenworp afstand van een van onze woonzorgcentra. Mochten de zorgwoning van uw keuze grenzen aan een woonzorgcentrum, dan kunt u gebruikmaken van de hier aanwezige faciliteiten zoals het restaurant, de dagbesteding of personenalarmering.

Bekijk hier het VOLLEDIGE AANBOD. Mocht u interesse hebben, dan kunt u zich via de blauwe button op de pagina waar u zich nu bevindt het inschrijfformulier invullen.

ZORGINDICATIE
Zorgwoningen zijn in eerste instantie bedoeld voor mensen met een geldige zorgindicatie. Die zorg hoeft niet per se door een beroepskracht verleend te worden. Ook de ondersteuning van een mantelzorger wordt als zorg beschouwd. Wie zorg nodig heeft, of al krijgt, kan na inschrijving een zorgwoning toegewezen krijgen. 

.

WACHTLIJST
Zonder indicatie komt u niet in aanmerking voor directe toewijzing van een zorgwoning, maar u kunt zich wel alvast inschrijven. U komt dan op een wachtlijst te staan. Reden van inschrijving kan zijn dat u denkt dat u bijvoorbeeld over twee of drie jaar wel toe bent aan een zorgwoning. Op dat moment maakt u een grotere kans om snel te kunnen verhuizen dan iemand die nog maar kort op de wachtlijst staat.

Als u zo snel mogelijk na inschrijving een zorgwoning toegewezen wil krijgen, komt u op de actieve wachtlijst te staan. Als u nog niet op korte termijn wil verhuizen, wordt u op de niet-actieve wachtlijst geplaatst. Een plek op de actieve wachtlijst houdt in dat u elk moment telefonisch benaderd kunt worden, omdat er een woning is vrijgekomen. Als de aangeboden woning u bevalt, kan de verhuizing al binnen vier weken plaatsvinden. Met familieleden van de vorige bewoner kunnen afspraken gemaakt worden over eventuele overname van spullen zoals een laminaatvloer, gordijnen, verlichting enz.

VERSCHILLENDE HUURSEGMENTEN
Er zijn zorgwoningen in het sociale huursegment en in het duurdere huursegment. Bij het toewijzen kijken we naar uw belastbaar inkomen. Mensen met een hoog inkomen komen niet in aanmerking voor een zorgwoning in het sociale huursegment en voor mensen met een lager inkomen is het niet verstandig om voor een woning in het dure segment te kiezen. Zij komen derhalve niet in aanmerking hiervoor. De overheid heeft dit in 2016 vastgelegd in de regeling ‘Passend toewijzen’. Om aan te tonen dat het op het inschrijfformulier ingevulde belastbaar inkomen daadwerkelijk klopt, vragen wij u om ons een recente inkomensverklaring van de Belastingdienst te sturen. Deze verklaring kan worden opgevraagd via 0800-0543 of gedownload via de website van de Belastingdienst.

WONINGCORPORATIES ZIJN DE VERHUURDERS
Met uitzondering van de woningen in La Valence in Heugem zijn de zorgwoningen in beide segmenten eigendom van een woningcorporatie die als verhuurder optreedt en dus ook de definitieve toewijzing doet. De woningcorporaties waarmee Envida samenwerkt zijn Woonpunt, Maasvallei, Wonen Meerssen en Servatius. Als een aanvraag voor een zorgwoning bij Envida binnenkomt, leggen wij die ter beoordeling voor aan de desbetreffende woningcorporatie. Envida wordt gevraagd om een advies uit te brengen. In veel gevallen volgt de woningcorporatie het advies van Envida op. Omdat de zorgwoningen bij La Valence eigendom van Envida zijn, doen wij hier zelf de definitieve toewijzing.

Type huurwoning Belastbaar inkomen Huurprijs Huurtoeslag
Sociale huursegment Max. € 40.035,- Max. € 808,06 Ja
Dure huursegment Hoger dan € 40.035,- Hoger dan € 808,06 Geen         

.

WEBSITES WONINGCORPORATIES
Heeft u vragen voor de woningcorporaties? Klik dan op onderstaande links voor de desbetreffende contactgegevens:  

Woonpunt 
Maasvallei 
Wonen Meerssen 
Servatius 

ALTERNATIEF AANBOD 
Naast de zorgwoningen die wij samen met de woningcorporaties aanbieden, zijn er alternatieven waar u wel zelfstandig woont en zorg van Envida kunt ontvangen, maar waar wij geen rol in de selectie of toewijzing hebben. Een voorbeeld hiervan is Residentie Gerlachus in Maastricht. Mocht u hier interesse in hebben, klikt u dan op de onderstaande link voor meer informatie en om de contactgegevens van deze locatie in te zien. 

Residentie Gerlachus  

BEZICHTIGING
Wij bieden in het kader van de privacy van de bewoners geen mogelijkheid tot bezichtiging van de zorgwoningwoningen. Maar als u het inschrijfformulier invult, ziet u voor welke woning(en) u in aanmerking komt. Van elk type woning hebben we een serie foto's gemaakt. Daarmee krijgt u een indruk van de woning en de buurt.

Heeft u interesse in een zorgwoning? Bekijk dan ONS AANBOD. Klik op datgene wat op u van toepassing is. U krijgt dan een overzicht van alle woningen waarvoor u in aanmerking komt. 

DEEL DEZE PAGINA OP
onze clienten vertellen
Dagelijks persoonlijke verzorging, behalve op zondag
Mevrouw Bessems (65) is blij met en erg tevreden over de zorg die ze krijgt van het thuisteam Wittevrouwenveld. “De persoonlijke verzorging is uitstekend. Bovendien zijn de meisjes allemaal even
Lees meer
onze clienten vertellen
‘Terugwinnen van zelfstandigheid’
Pats-boem, van het ene op het andere moment staat je leven volledig op zijn kop. Ben je ineens overgeleverd aan de zorg van anderen. Het overkwam de nu bijna 55-jarige Maastrichtenaar Michel Jongen
Lees meer
onze clienten vertellen
‘Een ongeluk zit in een klein hoekje’
Mevrouw Overhof praat er vrij laconiek over, maar de valincidenten in combinatie met haar toenemende ouderdom en gebreken (naast reuma heeft ze ook last van trombose en diabetes) hebben er wel voor
Lees meer
onze clienten vertellen
Mijn vrouw ervaart de zorg van Envida als liefdevol en als niet-gejaagd'
Amper drie jaar na het ‘dienbladincident’ is mevrouw van Es (67) volledig afhankelijk van zorg. Ze kan bijna helemaal niets meer en ook het praten gaat moeizaam.
Lees meer
onze clienten vertellen
‘Als ik iets vraag, zijn ze er voor mij’
“Ik heb hartritmestoornissen, last van mijn luchtwegen, een beginnende spierziekte en nu ook nog eens een lichte hernia. Ik kan bijna niet meer bukken. Zonder zorg red ik het niet.“
Lees meer
onze clienten vertellen
‘Petje af voor verzorging en verpleging’
Hij is altijd gezond geweest, had plezier in zijn werk als medewerker Personeelszaken bij het MUMC in Maastricht, maar keek toch uit naar zijn pensioen dat nog maar een paar maanden van hem vandaan
Lees meer
|

Inschrijfformulier aanvragen
Meeverhuizend partner?

Welke zorg ontvangt u?*


Heeft u een Wmo-verhuisindicatie?*

Voorkeurlocaties (maximaal 3)*

Met welke status wilt u op de wachtlijst?*

(i). Actief wachtend: U wordt actief door ons benaderd wanneer er een woning vrij komt. Bij een aangeboden beschikbare woning accepteert u deze.

(i)Niet actief wachtend: U wordt niet actief door ons benaderd, omdat er nog geen concrete verhuiswens is. Maar de inschrijfdatum blijft wel vast staan. Op het moment dat u de status “actief wachtend” wilt krijgen, benadert u ons om dit te wijzigen.

NB: Bij de toewijzing van een zorgwoning hebben we een recente inkomensverklaring van u nodig. Hoe u die kunt aanvragen, staat te lezen op de website van de belastingdienst. Bellen met de belastingtelefoon kan ook: 0800-0543 (gratis). Mocht u er niet uitkomen, dan is dat ook nog niet zo'n probleem. Wij nemen sowieso binnen 3 werkdagen telefonisch contact met u op nadat uw formulier bij ons is binnengekomen. Dan kunnen we u helpen met het aanvragen van uw inkomensverklaring.