Mijn partner verhuist naar een zorgcentrum. Hij heeft een aanvullende verzekering. Is die nog wel nodig?
De meeste mensen die in een zorgentrum / verpleeghuis wonen, hebben vaak op het moment van opname nog een zorgverzekering met veel of zware aanvullende verzekeringen, bijvoorbeeld een aanvullende verzekering voor fysiotherapie en tandartsverzekering. Veel zorg die voorheen via de aanvullende verzekering vergoed werd, wordt wanneer u/uw naaste inclusief behandeling wordt opgenomen door het verpleeghuis geregeld. Daarom is het zinvol om te onderzoeken of het nodig is aanvullende zorgverzekeringen te handhaven.
Een basisverzekering is voor iedere Nederlander verplicht, deze moet u dus wel afsluiten.
Wat regelt het zorgcentrum van Envida?
Envida regelt hulpmiddelen als een douchestoel, rolstoel, incontinentiemateriaal, sta-op-stoel, therapeutisch elastische kousen, orthopedische schoenen, persoonlijk alarm, noodzakelijke dieetproducten, aangepast vervoer enz. Onze zorgcentra werken met eigen artsen en borgen de medicijnverstrekking. Een bewoner die zowel verblijft als behandeling krijgt bij een zorgcentrum van Envida, heeft recht op alle tandheelkundige zorg die nodig is. De tandarts bepaalt welke zorg nodig is. Ook wordt ook de eventuele noodzakelijke fysiotherapie en andere noodzakelijke zorg zoals logopedie en ergotherapie geregeld. Voor deze zaken is een aanvullende verzekering dus niet nodig
Waarvoor is een aanvullende verzekering wel nodig?
Bijna altijd komt het er op neer dat een aanvullende ziektekostenverzekering niet nodig is. Een basisverzekering is voldoende. Wat eigenlijk overblijft uit de aanvullende verzekering is de vergoeding voor hulpmiddelen, zoals hoortoestellen, brillen en contactlenzen. En dan is het een kwestie van rekenen. Vaak bent u meer kwijt aan de aanvullende verzekering dan u aan deze hulpmiddelen op jaarbasis zult uitgeven. U kunt dan beter het bedrag dat u aan een aanvullende verzekering kwijt zou zijn op een spaarrekening plaatsen, om zelf het geld voor een dergelijk hulpmiddel bij elkaar te sparen. Vermoedelijk houdt u dan geld over. Maar het is wel belangrijk dat u zelf onderzoek doet!
Het kan in een enkel geval voorkomen dat een bewoner zeer specifieke zorg nodig heeft die niet onder de Wlz valt. Wanneer u twijfelt, overleg het dan met uw zorgverzekeraar. Die weet welke zorg onder de Wlz valt.
Let op, wanneer u niet inclusief behandeling bent opgenomen (u heeft dan nog uw eigen huisarts) is bovenstaande niet van toepassing en is aanvullend verzekeren wel aan te bevelen.