Stel een vraag
Hoe kunnen wij u helpen?

Geestelijke verzorging

Behandeling en Begeleiding

Geestelijke verzorging

Geestelijke verzorging is professionele begeleiding en hulpverlening bij levensvragen, zingeving en spiritualiteit. De geestelijk verzorger kan u bijstaan in moeilijke situaties of wanneer u zich afvraagt hoe om te gaan met een bepaalde levensfase. Dit kan zowel in een woonzorgcentrum van Envida als bij u thuis.
 

De geestelijk verzorger heeft een beroepsgeheim. Alles wat u met hem of haar deelt is vertrouwelijk.

De redenen om contact op te nemen met een geestelijk verzorger kunnen uiteenlopend zijn. Als u in een woonzorgcentrum verblijft, of zorg thuis nodig heeft, dan kan het fijn zijn om eens te kunnen praten over dagelijkse belevenissen en de veranderingen in uw leven. De geestelijk verzorger kan samen met u stilstaan bij wat u bezighoudt.

  • Wat heb ik gedaan in mijn leven, wat is mij overkomen?
  • Heb ik iets te vieren met mijn familie en vrienden?
  • Hoe kan ik met mijn ziekte omgaan en zinvol oud worden?
  • Voel ik me eenzaam, of ben ik anderen tot last?
  • Hoe kan ik het overlijden van een dierbare een plek in mijn leven geven?
  • Hoe kan ik afscheid nemen van mijn dierbaren?
  • Wat betekent het leven nu nog voor mij?
  • Ben ik bang voor de dood, wil ik een sacrament, een afscheidsritueel?
  • Welke ethische vragen heb ik?
  • Wil ik stoppen met de behandeling?

GEESTELIJKE VERZORGING IN HET WOONZORGCENTRUM

De geestelijke verzorging is er voor u en uw naasten, ongeacht uw geloofsovertuiging of levensvisie. U kunt de geestelijk verzorger zelf aanspreken, maar u kunt er ook voor kiezen om de medewerkers van uw afdeling te vragen om een afspraak voor u te maken. Zij weten wanneer de geestelijk verzorger beschikbaar is. Schroom niet om gebruik te maken van de diensten van de geestelijk verzorger van uw woonzorgcentrum.

SACRAMENTEN EN/OF RITUELEN

De geestelijk verzorger kan voor kerkelijke sacramenten een kerkelijk bedienaar inschakelen, of zelf rituelen verzorgen. Dat kan bijvoorbeeld aan het eind van uw leven, maar ook in andere situaties. U kunt aan de Medewerker Wonen Welzijn en Zorg van uw woonzorgcentrum vragen om een kerkelijk bedienaar of geestelijk verzorger.

GEESTELIJKE VERZORGING BIJ U THUIS

Als u nog zelfstandig thuis woont, heeft u geen doorverwijzing van een zorgverlener nodig om een geestelijk verzorger in te schakelen. Uw arts, wijkverpleegkundige of een andere professional kan u in contact brengen met een geestelijk verzorger van Envida. Vraag ernaar. Een aanvraag voor begeleiding kan via het telefoonnummer van het Centrum voor levensvragen Heuvelland: 0900 72 55 486.

WAT KOSTEN DE GESPREKKEN?

Voor mensen ouder dan 50 jaar wordt een aantal gesprekken met een geestelijk verzorger vergoed. Dit geldt ook voor kinderen en volwassenen die ongeneeslijk ziek of zeer kwetsbaar zijn en voor hun naasten. Voor (andere) mensen jonger dan 50 jaar kunnen de gesprekken (gedeeltelijk) vergoed worden vanuit de aanvullende verzekering. Voor nadere informatie over de kosten kunt u bellen met het Centrum voor Levensvragen Heuvelland: 0900 72 55 486.

MEER INFORMATIE

Op de websites: www.palliatievezorglimburg.nl en www.geestelijkeverzorging.nl kunt u meer informatie vinden over de Centra voor Levensvragen en over geestelijke verzorging thuis.

OOK VOOR DE MEDEWERKERS VAN ENVIDA

Envida wil de aanwezige expertise breed in zetten. Daarom is de geestelijk verzorger er ook voor de werknemers.

DEEL DEZE PAGINA OP
onze clienten vertellen
‘Petje af voor verzorging en verpleging’
Hij is altijd gezond geweest, had plezier in zijn werk als medewerker Personeelszaken bij het MUMC in Maastricht, maar keek toch uit naar zijn pensioen dat nog maar een paar maanden van hem vandaan
Lees meer
onze clienten vertellen
Mijn vrouw ervaart de zorg van Envida als liefdevol en als niet-gejaagd'
Amper drie jaar na het ‘dienbladincident’ is mevrouw van Es (67) volledig afhankelijk van zorg. Ze kan bijna helemaal niets meer en ook het praten gaat moeizaam.
Lees meer
onze clienten vertellen
‘Een ongeluk zit in een klein hoekje’
Mevrouw Overhof praat er vrij laconiek over, maar de valincidenten in combinatie met haar toenemende ouderdom en gebreken (naast reuma heeft ze ook last van trombose en diabetes) hebben er wel voor
Lees meer
onze clienten vertellen
‘Als ik iets vraag, zijn ze er voor mij’
“Ik heb hartritmestoornissen, last van mijn luchtwegen, een beginnende spierziekte en nu ook nog eens een lichte hernia. Ik kan bijna niet meer bukken. Zonder zorg red ik het niet.“
Lees meer
onze clienten vertellen
Dagelijks persoonlijke verzorging, behalve op zondag
Mevrouw Bessems (65) is blij met en erg tevreden over de zorg die ze krijgt van het thuisteam Wittevrouwenveld. “De persoonlijke verzorging is uitstekend. Bovendien zijn de meisjes allemaal even
Lees meer
onze clienten vertellen
‘Terugwinnen van zelfstandigheid’
Pats-boem, van het ene op het andere moment staat je leven volledig op zijn kop. Ben je ineens overgeleverd aan de zorg van anderen. Het overkwam de nu bijna 55-jarige Maastrichtenaar Michel Jongen
Lees meer
|