Stel een vraag
Hoe kunnen wij u helpen?

Samenwerkingsproject De Schakel, een geslaagde innovatie in de ouderenzorg

NIET MEER ONNODIG IN HET ZIEKENHUIS

Het belangrijkste wat we met het project De Schakel hebben bereikt? ‘Dat enkele honderden ouderen niet onnodig in het ziekenhuis zijn opgenomen’, klinkt het zonder aarzelen. ‘We hebben heel veel geleerd over het bieden van de juiste zorg op de juiste plek.’
 

Lisette Ars van Envida en Ruud Nelissen van Maastricht UMC+ (MUMC+) staan samen aan de wieg van De Schakel. Een tweejarig project waarin de organisatie voor ouderenzorg en het academisch ziekenhuis samen op zoek gaan naar nieuwe vormen om kwetsbare ouderen te helpen én tegelijkertijd de verkeerde-beddenproblematiek in het ziekenhuis aan te pakken.

De Schakel is een project van MUMC+ Herstelzorg, MUMC+, Zorg in Ontwikkeling (ZIO) en Envida. MUMC+ en Envida gaan voor de duur van het project een convenant met elkaar aan.

Afdeling De Schakel opent in februari 2019 haar deuren. Opvallend: de afdeling met negen bedden is gevestigd binnen de muren van het ziekenhuis, maar de zorg wordt verleend door medewerkers van Envida: een specialist ouderengeneeskunde, (wijk)verpleegkundigen, verzorgenden en paramedici zoals een ergo- en fysiotherapeut.

WELKOM OP DE TUSSENAFDELING
In de eerste fase biedt De Schakel zorg aan ouderen die met zich met gezondheidsproblemen melden bij de spoedeisende hulp of de huisartsenpost en niet direct terug naar huis kunnen, maar ook niet in een ziekenhuis thuis horen. Tijdens een kort verblijf op De Schakel onderzoekt een multidisciplinair team wat de oudere precies nodig heeft. Na deze observatieperiode gaan de cliënten terug naar huis of worden doorverwezen voor verder herstel en of revalidatie.
Dagblad De Limburger beschrijft het in een reportage als volgt: ‘Hier is het ziekenhuisbed alleen om in te slapen. Voor de rest zijn deze ouderen vooral te vinden in de knusse huiskamer om samen te eten, te kletsen, een spelletje te doen. En ze krijgen ergo- of fysiotherapie. Op maat gesneden. Welkom op tussenafdeling De Schakel in het Maastricht UMC+.’

UITBREIDING EN VERHUIZING
Na het eerste jaar wordt de doelgroep verbreed. De Schakel krijgt er een aantal bedden bij, die bestemd zijn voor mensen die een ziekenhuisbed bezet houden, terwijl ze wachten op een opname in een verpleeghuis. Ook zij zijn net als de eerder genoemde groep, beter af op een huiselijke afdeling, met op hen afgestemde zorg en ondersteuning, waarbij de nadruk ligt op revalidatie en reactivering. 
Helaas krijgt ook De Schakel te maken met het coronavirus. Als gevolg van de coronacrisis verhuist De Schakel in het voorjaar van 2020 naar woonzorgcentrum La Valence van Envida.

EXPERTISECENTRUM
Kort geleden sloten kartrekkers Lisette Ars en Ruud Nelissen samen met het zorg- en behandelteam van De Schakel het project af. ‘Door de vergrijzing in Nederland is het van groot belang dat we blijven zoeken naar nieuwe vormen van zorg. De zorg van de toekomst. De Schakel is daar een mooi voorbeeld van en heeft laten zien hoe belangrijk de samenwerking door een multidisciplinair team is. Die brengt de patiënt op het juiste moment, naar de juiste zorg, op de juiste plek.’

De ontwikkelingen gaan ondertussen verder. La Valence, het woonzorgcentrum waar De Schakel is gevestigd, zal uitgroeien tot een expertisecentrum voor acute en kortdurende ouderenzorg, waarin Envida,  MUMC+ en MUMC+ Herstelzorg samenwerken.

Kijk hier voor de projectevaluatie van De Schakel:

PROJECTEVALUATIE DE SCHAKEL

DEEL DEZE PAGINA OP