Stel een vraag
Hoe kunnen wij u helpen?

Minister Helder oriënteert zich op zorg van morgen bij Envida in Maastricht

Minister Helder oriënteert zich op zorg van morgen bij Envida in Maastricht

‘Heel interessant om te zien hoe ouderen hier zelf hun leven bepalen.’ Minister Helder van Langdurige Zorg bracht op maandag 3 april een bezoek aan Residentie Gerlachus in Maastricht. In deze vernieuwende woonvorm voor ouderen sprak ze onder andere met bewoners, zorgmedewerkers en met zorgstudenten die eveneens in het complex wonen.
 

De minister bezocht Residentie Gerlachus op uitnodiging van bestuursvoorzitter Roger Ruijters en directeur besturing en strategie Petra Lamberts van Envida. Zij lietem de minister graag kennismaken met deze nieuwe vorm van wonen, waar bewoners zelf de regie houden, met ondersteuning en zorg van Envida.  

In Residentie Gerlachus leven 130 ouderen met verschillende zorgbehoeften samen. Sommigen wonen er uit voorzorg, anderen met een indicatie voor wijkzorg, terwijl er ook 20 appartementen zijn voor bewoners met een verpleeghuisindicatie. Een team van Envida levert aan iedereen de nodige begeleiding en zorg op maat.  

Tijdens haar werkbezoek sprak minister Helder onder ander met de 96-jarige mevrouw Hersbach. ‘Niets moet, alles mag hier. Ik ben nog steeds mijn eigen baas, dat past bij me. Ook vind ik het fijn dat ik niet alleen maar tussen de oude mensen woon; die studenten zijn gezellig en soms kan ik hen nog iets leren’, vertelt ze lachend tegen de minister. 

Ook zorgstudenten Luke Kox en Luna Timmers zien de voordelen van het nieuwe woonconcept. ‘Je kunt hier veel leren over de zorg van de toekomst.’ ‘Dit zou voor veel meer studenten zijn weggelegd, maar niet voor iedereen’, antwoordt Luke desgevraagd.  

In de gezamenlijk huiskamer en bibliotheek informeren bewoners de minister tijdens haar werkbezoek graag over initiatieven die ze ontplooien, zoals een leesclub en lezingen over de actualiteit. ‘De discussies lopen hier soms hoog op, maar dat hoort ook zo.’ 

De manier van wonen en werken in Residentie Gerlachus in Maastricht is een van de vernieuwende manieren waarop Envida een antwoordt geeft op de uitdagingen waar de ouderenzorg de komende jaren voor staat. Dat gebeurt in zogeheten woonzorgzones, waar ouderen nog zo zelfstandig mogelijk wonen maar waar een zorg- en begeleidingsteam 24 uur per dag in de buurt is, om veiligheid en zorg te garanderen. Deze innovatieve woonzorgvorm bevindt zich op het snijvlak tussen zorg en ondersteuning thuis en het verpleeghuis. 

Bekijk HIER het filmpje dat tijdens het bezoek is gemaakt.

DEEL DEZE PAGINA OP