Brood bij het ontbijt gaat nog goed, maar avondeten lukt niet meer. Vaak komt er een moment voor onze dementerende bewoners dat bestek niet meer wordt herkend. Of dat alleen het eten met een duidelijke kleur, zoals groene spinazie of rode kool, wordt gegeten. De aardappels met belangrijke voedingswaarde blijven ongezien liggen. De Bron ziet een oplossing in fingerfood. Sinds afgelopen maand kunnen bewoners hier eten in de vorm van gepaneerde kleine hamburgers, hapjes of pannenkoekjes waarin een volledige verantwoorde maaltijd is verwerkt.
Het idee kwam van Astrid Louvenberg-Pelz, medewerker gastenservice. Astrid zag haar dementerende moeder telkens een beetje kleiner worden. Haar eetlust was bijna verdwenen. ‘Ik kwam op internet een aantal fingerfoodrecepten tegen. Toen ik samen met mijn moeder experimenteerde met verschillende gerechten, zag ik haar gewicht langzaam terugkomen. Ik was zo blij verrast over het resultaat dat ik aan Herman Eerens, kok bij De Bron, heb gevraagd of wij fingerfood aan onze bewoners konden serveren.’
Lekkerder, gezonder en actiever
Herman: ‘Ik vond het gelijk een goed idee. Mensen zijn oud en ziek en we kunnen hen niet beter maken. Maar we kunnen er wel alles aan doen om meer leven toe te voegen aan de dagen. Ik denk dat lekker en gezond eten daar een belangrijk onderdeel van is. Het management deelde dit inzicht en daarom kregen we direct steun om hiermee verder te gaan. Astrid en ik zochten de samenwerking op met onze collega’s van diëtiek, ergotherapie en logopedie. Er bleken meer voordelen te zijn dan alleen maar meer en lekkerder eten. De ergotherapeut gaf aan dat het tillen van de arm naar de mond al een hele goede beweging is voor bewoners. Je bent dan een stuk actiever dan wanneer je gevoerd wordt. De logopedist gaf aan dat juist de kauwbeweging een voordeel is, dus dat het eten niet te gladgemalen moet zijn. Het kauwen beïnvloedt het spijsverteringsproces waardoor eten ook weer gaat smaken.’