Stel een vraag
Hoe kunnen wij u helpen?

Inloggen met een wachtwoord is zó 2022!

Wees ‘in’ en gebruik een zin.

Inmiddels weten we niet beter: om toegang te krijgen tot een digitale omgeving waar (persoonlijke) gegevens zijn opgeslagen, heb je een gebruikersnaam en wachtwoord nodig. Omdat beveiliging in de digitale wereld steeds complexer wordt, moeten (vrijwel) continu nieuwe maatregelen worden genomen of bestaande aangescherpt. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van een wachtwoord, waarvoor strengere eisen gaan gelden.
 

VAN WACHTWOORD NAAR EEN ZIN
Krijg je nu te horen dat je voortaan je hoofd moet gaan breken over het bedenken van een zwaar gekunsteld, bijna niet te onthouden wachtwoord van hoofdletters, kleine letters, koppelstreepjes, speciale tekens en cijfers? Nee hoor, dat hoeft niet. Sterker, volgens de nieuwste inzichten is het veiliger om een zin als wachtwoord te gebruiken. Behalve veiliger maak je het voor jezelf ook een stuk eenvoudiger, want een zin is gemakkelijker te onthouden. Die zin mag jezelf bedenken. Overbodig om te zeggen dat die zin alleen in jouw hoofd moet zitten.

LEUKER NIET, WEL GEMAKKELIJKER
Mag een wachtwoord zoals je dat tot nu toe steeds hebt bedacht en gebruikt dan niet meer? Jawel hoor. Weet wel dat als je daarvoor kiest Envida een aantal eisen stelt.

Eisen wachtwoord 

  • Minimaal 8 tekens
  • Minimaal 1 hoofdletter
  • Minimaal 3 kleine letters
  • Minimaal 1 numeriek teken
  • Minimaal 1 speciaal karakter (zoals ! @ # $ % ^ & * < > ? : { } [ ] )

Verder moet je ook nog rekening houden met het volgende:

  • Algemene gebruikerswachtwoorden zijn verboden. Dit wordt technisch afgedwongen. Denk aan abcdefg, wachtwoord, of 12345678 (of andersom) etc..
  • Het woord Envida mag niet in het wachtwoord voorkomen.
  • Hergebruik van een wachtwoord is pas mogelijk na 20 wijzigingen.
  • Een wachtwoord moet iedere 60 dagen worden gewijzigd.

Geef toe, best een gedoe he? Als je een goed wachtwoord weet te bedenken dat aan de hierboven beschreven eisen voldoet, is dat prima, maar weet dat het gebruik van een zin de voorkeur heeft. Bovendien is een zin gemakkelijker te onthouden, toch?

BLIJF UPDATEN
Heel belangrijk om te weten is bovendien dat je desktop, tablet, laptop of smartphone van Envida altijd in orde is. Daar zorg jezelf voor door elke (systeem)update toe te staan. Liefst zo snel mogelijk na de melding. Doe je dat niet, dan voldoet het apparaat niet meer aan de veiligheidseisen. Bovendien is je software dan verouderd waardoor je bepaalde programma’s of applicaties niet meer kunt gebruiken. Tip: sta de update toe aan het einde van je werkdag. Dan heb je er tijdens je werk geen last van.

GEEN DEVICE VAN ENVIDA? DAN ELKE 16 UUR AUTHENTISEREN
Heb je de applicaties van Envida op een eigen computer of smartphone gedownload, dan zal je elke 16 uur de melding krijgen dat je moet aantonen dat je geauthentiseerd bent om in te kunnen loggen. Dat gaat via een goedkeuringsverzoek op de Microsoft authenticator of een SMS-code op je telefoon.

TIPS
Tot slot enkele tips die je helpen om ervoor te zorgen dat gegevens bij jou in veilige handen zijn:

  • Houd het spannend voor anderen: maak geen voorspelbare wachtwoorden
  • Verwissel zeer regelmatig: verander je wachtwoorden of ‘wachtzinnen’
  • Deel geen wachtwoorden van accounts. Niet met collega’s en ook niet met vrienden. Zeker niet als je daar hetzelfde wachtwoord gebruikt als op andere plekken
  • Laat het wachtwoord niet slingeren: print het niet uit en schrijf het niet op een post-it op je laptop. Dat is hetzelfde als een inbreker de sleutel van je huis te geven.
  • Langer beschermt beter. Een wachtwoord hoeft niet moeilijk te zijn, maar moet tegenwoordig juist langer zijn. Maak er dus een zin van.

DEEL DEZE PAGINA OP