Stel een vraag
Hoe kunnen wij u helpen?

Wil je op de hoogte zijn van de laatste stand van zaken m.b.t. de vaccinatie tegen het coronavirus? Kijk dan regelmatig op deze pagina. Hier vind je documenten, veelgestelde vragen en antwoorden, persoonlijke vlogs van collega's en alle andere actuele informatie.
 

INFORMATIE VOOR MEDEWERKERS

Op 8 januari is in Nederland gestart met vaccineren tegen het coronavirus. Zorgmedewerkers zijn als eerste aan de beurt. Vervolgens worden de kwetsbare ouderen (onze klanten en bewoners) gevaccineerd, waarna langzaam de rest van het land volgt. Binnen Envida zijn de uitnodigingsbrieven voor het maken van een afspraak voor de vaccinatie in de week van 4 januari verstuurd naar de collega's die als eerste aan de beurt zijn. De vaccinaties zijn gestart op 15 januari 2021.

Vragen en twijfels
Je zou denken dat iedereen heel blij is dat het vaccin er is. Velen zijn dat ook, maar niet iedereen. Er zijn twijfels over eventuele bijwerkingen of men vraagt zich af hoe het toch kan dat het vaccin binnen zo'n korte tijd is ontwikkeld. Is het vaccin dan wel betrouwbaar? Wat doet het vaccin nou eigenlijk? 
Allemaal vragen die je jezelf kunt stellen. En dan staat op sociale media en het internet ook nog een heleboel 'fake news', boordevol sensatie en onwaarheden. 

Met de informatie op deze pagina hopen we op de meeste vragen antwoord te kunnen geven en twijfels weg te nemen. Om een goed beeld te krijgen, is het goed om kennis te nemen van de volgende documenten:

> Factsheet Vaccin in het kort AstraZeneca tegen Covid-19

Factsheet Vaccin in het kort voor Cormirnaty

Infographic  RIVM Vaccinatie tegen Coronavirus

Werkwijze vaccinatie zorgmedewerkers

Vaccinatieschema
Iedereen is benieuwd wanneer hij aan de beurt is. Dit wordt duidelijk aan de hand van een schema. Dit schema is gebaseerd op de vaccinatiestrategie in Nederland. De daadwerkelijke planning is afhankelijk van o.a. de levering en verdeling van de vaccins en vaccinatiebereidheid van mensen. Op basis van ontwikkelingen en adviezen kan nog veranderen welke groep welk vaccin krijgt. SCHEMA VACCINATIE
Bron: Rijksoverheid.

Persoonlijke boodschap Roger Ruijters
Bestuursvoorzitter Roger Ruijters is voorstander van de vaccinatie. Hij laat zich leiden door 'de X-factor’ in het leven. In een filmpje legt hij uit wat hij daarmee bedoelt. VACCINATIE EN DE X-FACTOR 

Wat zegt onze bedrijfsarts?
Hoe zit het met de eventuele bijwerkingen van het vaccin? Dat vroegen we aan bedrijfsarts Cees Schaap. Ook geeft de bedrijfsarts drie redenen waarom hij kiest voor vaccinatie. HOE ZIT HET MET DE BIJWERKINGEN?

Deze collega's weten het zeker: laat die vaccinatie maar komen!
Ons camerateam maakte een rondgang en vroeg enkele collega's waarom het voor hun zo belangrijk is om zich te laten vaccineren. COLLEGA'S VERTELLEN WAAROM ZE ZICH LATEN VACCINEREN.

HR-directeur Guido Sauren over vaccinatie
De vaccinatie van medewerkers, bewoners en cliënten van Envida is een mega-operatie.  Omdat we afhankelijk zijn van vele factoren – denk aan de beschikbaarheid van vaccins, de organisatie door de overheid en de wetgeving - wordt er continu gekeken hoe we dat het beste kunnen aanpakken en welke stappen er gezet kunnen worden. Dat gebeurt in een werkgroep onder leiding van onze HR-directeur Guido Sauren. In dit filmpje vertelt hij wat hij hierbij belangrijk vindt en hoe hij deze tijd ervaart. We namen het op nadat de eerste uitnodigingen de deur uit waren. Een mijlpaal-moment, volgens Guido. GUIDO SAUREN OVER HET BELANG VAN VACCINEREN.

Wat zegt de wetenschap over vaccineren?
Mogelijk worden jouw eventuele twijfels over wel of niet vaccineren weggenomen na het bekijken van dit filmpje van Prof. dr. Marjolein van Egmond van de Universiteit van Nederland. Klik daarvoor op deze link. FEITEN EN FABELS VAN VACCINATIE

Website overheid
Voor vragen over de vaccinatie verwijzen we je ook graag naar de website van de overheid: www.coronavaccinatie.nl 

VRAGEN EN ANTWOORDEN

Vraag: Wat als ik geen uitnodigingsbrief heb gekregen?
Antwoord: Op 4 januari zijn de persoonlijke uitnodigingen gestuurd naar alle collega's die bij de groep horen die als eerste in aanmerking komt voor vaccinatie. Tot die groep horen alle medewerkers die werkzaam zijn in een woonzorgcentrum. Al deze collega's (ruim 2.000) hebben diezelfde dag ook een e-mail gekregen. Als je geen brief hebt gekregen en ook geen e-mail, dan betekent dit dat je niet bij de eerste groep hoort. Als je wel een e-mail hebt gekregen, maar geen brief dan is die of nog onderweg of hij is niet bezorgd door de post. In dat geval vragen we je om dit te melden bij hrservicecenter@envida.n

De uitnodigingen voor de medewerkers Wijkzorg zijn/worden verstuurd op 25 en 26 februari.

Vraag: Wat moet ik meenemen als ik mijn vaccinatie ga halen?
Antwoord: Wanneer je naar de vaccinatie-locatie komt, heb je het volgende nodig:

  • Mondkapje
  • Je paspoort, rijbewijs of identiteitsbewijs
  • De brief van Envida met de uitnodiging om je te laten vaccineren
  • Deze afspraakbevestiging
  • Eventueel aanvullende informatie van uw behandelend arts

Zonder de bovengenoemde items kan men niet vaccineren. Ook word je vriendelijk verzocht om op de dag van de vaccinatie-afspraak jouw lichaamstemperatuur op te meten, om koorts uit te sluiten. Wanneer je temperatuur hoger is dan 38.5 graden Celsius moet je jouw afspraak verzetten via ons afsprakennummer: 0800-1533. Het is handig als je op de dag van jouw vaccinatie loszittende bovenkleding draagt.

Jouw vaccinatie vindt plaats op de volgende locatie:
Paul-Henri spaaklaan 2
6229 EN Maastricht

Je kunt hier met de auto komen, lopend, fietsend of met het openbaar vervoer. Het dragen van een mondkapje is verplicht op de vaccinatie-locatie. Als je corona-gerelateerde klachten heeft zoals verkoudheid, benauwdheid of koorts, kun je niet komen. Het is dan belangrijk dat je je eerst laat testen en de vaccinatie-afspraak verzet. 
De routebeschrijving kun je vinden via Google Maps.

Hoeveel tijd neemt de vaccinatie in beslag?
Antwoord: Tien minuten van tevoren ben je welkom op de vaccinatie-locatie. We verzoeken je vriendelijk om ongeveer 5 minuten van tevoren aanwezig te zijn. Je krijgt eerst een aantal vragen, daarna de vaccinatie en na afloop moet je nog een kwartier blijven ter nazorg. Houd er dus rekening mee dat je ongeveer 30 minuten op de locatie aanwezig bent.

Vraag: Kan ik mijn afspraak verzetten?
Antwoord: We verzoeken je dringend om je afspraken alleen te verzetten als het écht niet anders kan. Verzet jouw vaccinatie-afspraken dus alleen bij corona-gerelateerde klachten, andere medische redenen of bij uiterst dringende persoonlijke omstandigheden.

Vraag: Wat gebeurt er met mijn gegevens?
Antwoord: Jouw persoonsgegevens worden in een registratiesysteem verwerkt om je aan te melden voor een vaccinatie, een afspraak te maken en de vaccinatie vast te leggen. Lees op de website van GGD GHOR Nederland meer informatie over hoe uw persoonsgegevens worden verwerkt, door wie en waarom.

Vraag: Ik twijfel nog, wie kan me meer informatie geven?
Antwoord: Voor meer informatie over de vaccinatie kun je altijd terecht bij de leidinggevende, bij de bedrijfsarts of bij je hr-adviseur. Een e-mail sturen naar corona@envida.nl kan ook. Verder vind je een heleboel informatie op de website van de overheid: www.coronavaccinatie.nl 

Vraag: Wordt vastgelegd of ik me wel of niet vaccineer?
Antwoord; Nee, Envida past geen registratie toe. Wettelijk gezien mag dit ook helemaal niet. 

Vraag: Wat is het standpunt van Envida over de vaccinatie en waarom?
Antwoord: Envida gaat niemand verplichten om zich te laten vaccineren. We respecteren ieders keuze. Envida is wel een groot voorstander van de vaccinatie, want we werken dagelijks met kwetsbare mensen die recht hebben op een veilig en gezond leven.

Vraag: Ik ben zwanger of wil zwanger worden. Is het verstandig om mij te laten vaccineren?
Antwoord: De website www.coronavaccinatie.nl zegt daarover het volgende: De Gezondheidsraad geeft aan dat zwangere vrouwen nog niet in aanmerking komen voor vaccinatie met dit vaccin, omdat de werkzaamheid en veiligheid bij deze groep onvoldoende zijn getest. In individuele gevallen zijn echter uitzonderingen mogelijk, bijvoorbeeld wanneer de risico’s van COVID-19 groter zijn dan de mogelijke nadelen van vaccinatie. Dan kan vaccinatie worden overwogen in overleg met de behandelend arts. Vrouwen die zwanger willen worden, kunnen wel gevaccineerd worden. Vrouwen bij wie achteraf is gebleken dat zij ten tijde van vaccinatie zwanger waren, worden zorgvuldig gemonitord door Bijwerkingencentrum Lareb

Vraag: In welke volgorde zijn de medewerkers van Envida aan de beurt?
Antwoord: De medewerkers die werkzaam zijn in de woonzorgcentra hebben allemaal een persoonlijke uitnodiging op hun thuisadres ontvangen. Dit is de groep medewerkers die als eerste aan de beurt is. De medewerkers van Proper behoren ook tot deze groep.
Vervolgens worden de medewerkers wijkzorg uitgenodigd, waarbij de eerste run uitnodigingsbrieven naar de zorgmedewerkers wordt gestuurd en de tweede run naar de collega’s van Huishoudelijke Zorg. Deze brieven gaan op 25 en 26 februari de deur uit.
Mocht je zowel in wijkzorg als verpleegzorg werkzaam zijn, dan word je bij het versturen van de uitnodiging tot de medewerkers verpleegzorg gerekend. Dat betekent dus dat de uitnodiging in de week van 4 januari op de deurmat is gevallen. Dit is een persoonlijke brief op het huisadres. Je moet deze goed bewaren en meenemen als je je laat vaccineren. 

Vraag: Welke medewerkers komen in aanmerking voor een vaccinatie?
Antwoord: Alle zorgmedewerkers van 18 jaar en ouder die direct contact hebben met bewoners en cliënten komen in aanmerking voor een vaccinatie tegen corona. Stagiaires, leerlingen, ZZP’ers en uitzendkrachten vallen hier ook onder.

Vraag: Hoe zit dat met grensarbeiders?
Antwoord: Voor wie in het buitenland woont, maar bij Envida werkt, geldt hetzelfde als voor de medewerkers die in Nederland wonen: de uitnodiging om je te laten vaccineren ontvang je van Envida. Mocht je echter in je eigen land al een afspraak hebben gemaakt, dan kun je die gewoon laten staan. Je hoeft dan niet op de uitnodiging van Envida in te gaan. 

DEEL DEZE PAGINA OP