Stel een vraag
Hoe kunnen wij u helpen?

Eerste oefentocht riksja

EERSTE OEFENTOCHT RIKSJA PILOTEN

Als piloot van een riksja bezorg je kwetsbare of niet meer mobiele mensen een morgen of middag met een gouden randje. De riksja is een zeer fors uitgevallen fiets waarmee twee passagiers vervoerd kunnen worden.
 

Degene die de fiets bestuurt en de trappers rond laat gaan, heet een piloot. Een van die piloten in spe is onze HR-directeur Guido Sauren. Afgelopen vrijdag reisde hij af naar De Zeven Bronnen voor een kennismaking met de riksja, gevolgd door een eerste oefentocht.

‘Fietsen is een grote hobby van me. Als het ook maar even kan, spring ik op de fiets voor een mooie tocht door het Zuid-Limburgse landschap. Daarnaast ben ik de trotse bezitter van een speedbike waarmee ik vanuit mijn woonplaats Heerlen naar mijn werk in Maastricht fiets. Ik probeer altijd om mijn passie voor fietsen te koppelen aan een maatschappelijk goed doel. Ik heb dan ook niet lang hoeven na te denken toen ik hoorde dat de initiatiefnemers (de Maastrichtse tak van de landelijke stichting Fietsen Alle Jaren, red.) vrijwilligers zochten.’

GOUDEN RANDJE
Stichting Fietsen Alle Jaren zet zich in om kwetsbare en/of niet meer mobiele mensen een ochtend of middag met een gouden randje te bezorgen. De passagier -een bewoner van een woonzorgcentrum of cliënt in de wijk- ervaart weer eens hoe het is om de wind door de haren te voelen gaan tijdens een fietstocht. Onderweg worden er verhalen uitgewisseld. Er komen herinneringen bovendrijven als de riksja langs plekken rijdt die voor de passagiers bekend zijn. Bijvoorbeeld de straat waarin ze vroeger woonden of het gebouw waar ze een groot deel van hun leven gewerkt hebben. De piloot is een en al aandacht voor zijn passagiers.

ENVIDA IS PARTNER
Envida is partner van Fietsen Alle Jaren Maastricht en heeft het initiatief financieel ondersteund. Dankzij de bijdrage van Envida en de andere partners (Rabobank Maastricht, de gemeente Maastricht en Elisabeth Strouven, red.), is het mogelijk geworden om een riksja aan te schaffen. Deze staat gestald in de hal van woonzorgcentrum De Zeven Bronnen.

GROOT SUCCES
Er is inmiddels voldoende geld ingezameld om een tweede riksja aan te schaffen. Deze wordt dan aan de andere kant van Maastricht gestald. Zover is het echter nog niet. ‘Eerst maar eens afwachten hoe het loopt’, zegt Jos Huisman van de stichting Fietsen Alle Jaren Maastricht. Hij is hoopvol gestemd: ‘In andere steden in Nederland is het initiatief een groot succes, dus dat zal in Maastricht niet veel anders zijn.’

VERANTWOORDELIJKHEID
Fietsen op een riksja vereist enige oefening. Dat is nog maar voorzichtig uitgedrukt: als piloot draag je een behoorlijke verantwoordelijkheid, want je vervoert twee kwetsbare mensen die volledig op jouw stuurmanskunsten vertrouwen. De piloot moet overigens ook zelf ervaren hoe het is om aan boord van een riksja een tocht door de stad en/of rustig natuurgebied te maken. Dat gebeurt tijdens de eerste oefentocht zoals op het FILMPJE te zien is. Jos: ‘We gaan ervan uit dat er minimaal drie oefentochten nodig zijn voordat de piloot voldoende vertrouwd is met de riksja.’ De andere passagier is de voorzitter van de Fietsersbond Maastricht.

VASTE PILOTEN
Het is de bedoeling dat de riksja straks veel wordt gebruikt. Via de website https://fietsenallejaren.nl/maastricht/ kunnen vrijwilligers zich aanmelden om piloot te worden. De aanmelding van passagiers en het plannen van ritjes loopt via de activiteitenbegeleiders. Cliënten in de wijk kunnen eveneens aangemeld worden. Jos: ‘Het mooiste is als passagiers gekoppeld worden aan een vaste piloot. Dan ontstaat er een vertrouwensband. Ze worden maatjes. Daarmee vervullen de ritjes op de riksja een belangrijk doel: mensen uit hun isolement halen.’

DEEL DEZE PAGINA OP