Stel een vraag
Hoe kunnen wij u helpen?

Goed nieuws over medicatie veiligheid

Start pilot ONS-medicatie

Eind 2021 gaan we starten met een pilot van ONS-medicatie. Het project is tot stand gekomen na een uitgebreid onderzoek naar de juiste app.
 

Medicatieveiligheid is erg belangrijk, de dubbele controle wordt niet of onvoldoende uitgevoerd en het bellen met de apotheek kost soms  veel tijd. Tijd die we liever aan andere zaken spenderen. 

ONS-medicatie voorziet in onze behoefte om medicatie digitaal af te kunnen tekenen. Géén papieren lijsten meer (die vaak niet kloppen), géén gebel meer met de apotheek voor actuele medicatielijsten, géén onnodig zoekwerk naar de klapper... maar in één oogopslag de medicatielijst van jouw cliënt.  

LINK NAAR MEDICATIEOVERZICHT
In het ONS-dossier vind je straks een link die jou rechtstreeks doorverwijst naar het medicatieoverzicht van jouw cliënt. Daar kun je de medicatie aftekenen. Tevens kun je een dubbelcheck uitvoeren met een collega, ook al staat deze niet naast je.  

DUBBELCHECK APP
Deze zogeheten ONS-dubbelcheck app wordt door de afdeling ict “klaargezet” om door jou gedownload te worden naar jouw mobiele telefoon. Aanmelden gaat zoals je gewend bent, met een toegangscode. Na het aanmelden stel jij je beschikbaar voor een dubbelcheck. Dat kan zijn voor het komende uur of voor de gehele dienst die je werkt. Heeft jouw collega je hulp nodig met een dubbelcheck, dan krijg je hierover een melding, die zich blijft herhalen totdat de melding is opgepakt. Hoe meer mensen zich hebben aangemeld, hoe sneller de dubbele controle gedaan wordt. Je ontvangt dan een foto met het medicament dat moet worden toegediend en daar geef jij al dan niet een akkoord op. 

Klinkt allemaal niet heel ingewikkeld toch? Maar omdat ik het belangrijk vind dat het ook niet ingewikkeld wordt gaan we alles eerst testen. Dat doen we in het team van Ulestraten. Om vervolgens in 2022 te beginnen met de uitrol. Hoe we deze precies gaan vormgeven zal duidelijk worden in de testfase.  Daarover dus in een volgende nieuwsbrief meer.  

Heb je verder tips, suggesties of andere zaken waarvan je denkt dat dat we die mee moeten nemen? Laat het mij dan vooral weten: roxanne.pauly-hamelers@envida.nl   

Tot slot: Als projectleider wil ik jullie kort voorstellen aan onze projectgroep; 

  • Ron Bemelmans, hij gaat ervoor zorgen dat de app straks goed werkt
  • Patty Gulikers (PIB) en Vera Gerstel (K&V): zij bewaken of beleids- en procesmatig alles klopt.
  • Veronique Rousseau, wijkverpleegkundige en Marie-José Kuijpers vanuit de wijkzorg kijken mee of het ook in de praktijk goed werkt wat we bedenken. 
  • Anke Norbert sluit vanuit de lijnverantwoordelijkheid aan; zij informeert de collega teamleiders o.a. over de stand van zaken. Anke bewaakt de planning ook mee en houdt in de gaten dat we in de wijkzorg niet te veel in een keer doen. Ook zorgt ze er mede voor dat er goede afspraken gemaakt worden en dat is weer essentieel is bij de borging. 

Roxanne Pauly-Hamelers

DEEL DEZE PAGINA OP