Stel een vraag
Hoe kunnen wij u helpen?

Goed oud worden in een zelfstandige woning

Goed oud worden in een zelfstandige woning

Zo gezond en gelukkig mogelijk oud worden, in je eigen omgeving, met zorg waar je van op aan kunt wanneer dat nodig is. Dat willen we allemaal wel, maar is het wel mogelijk wanneer het aantal ouderen de komende jaren verdubbelt? Bij Envida zijn ze niet zo bang voor de toekomst. 'Goede zorg is een recht voor iedereen. Door het anders te doen en vooral door het samen te doen, blijft goede zorg binnen handbereik voor iedereen. Nu en in de toekomst.'
 

Om de zorg goed te kunnen organiseren, werkt Envida tegenwoordig steeds meer vanuit woonzorgzones. Woonzorgzones zijn geografische gebieden voor ouderen waar – wanneer dat nodig is – binnen tien minuten een zorgmedewerker voor de deur staat. Dat maakt het mede mogelijk dat ouderen langer thuis blijven wonen en hun eigen leven blijven leiden, met hun eigen keuzes.

Zorgwoningen

Niet elk huis is geschikt om er tot op hoge leeftijd te wonen. Soms kan verhuizen naar een zorgwoning, op een moment dat je er zelf voor kiest, een verstandige stap zijn. Maar hoe vind je een woning waar het goed ouder worden is en je verzekerd bent van goede zorg in de buurt? In Maastricht en in het Heuvelland kan Envida steeds vaker helpen omdat de zorgorganisatie ook de toewijzing van steeds meer zorgwoningen doet.

Zorgwoningen, ook wel aanleunwoningen genoemd, zijn gelijkvloerse huurappartementen waar ouderen zelfstandig wonen, terwijl ondersteuning of hulp in huis nabij is. Fabian van Duurling en Stephanie Ramakers zijn Zorgadviseurs bij Envida en weten precies hoe het in zijn werk gaat wanneer iemand interesse heeft in een zorgwoning. Wanneer iemand zich hiervoor bij Envida meldt, bekijken zij de mogelijkheden.

Persoonlijk contact

Stephanie Ramakers: “Elke aanvraag wordt individueel beoordeeld en als wij vragen hebben nemen we persoonlijk contact op. Wanneer we alle noodzakelijke informatie hebben, ontvangt de aanvrager de bevestiging van inschrijving en ondersteunen wij bij het vinden van een geschikte zorgwoning.”

Er zijn zorgwoningen in verschillende prijsklassen. “Om te bepalen welke woning het beste bij iemand past, hebben we niet alleen een zorgvuldige intake maar kijken we ook naar het inkomen van de mogelijke huurder. Zo kunnen we zo goed mogelijk zoeken naar een juiste zorgwoning binnen de wensen én mogelijkheden van de toekomstige bewoner.”

Samen met woningcorporaties

Envida heeft zelf zorgwoningen in de wijk Heugem in Maastricht en binnenkort ook in Gronsveld, waar eind dit jaar een nieuw woonzorgcentrum met daarbij twintig zorgwoningen wordt opgeleverd. Op andere plaatsen in Maastricht en het Heuvelland zijn de zorgwoningen eigendom van woningcorporaties zoals Woonpunt, Maasvallei, Wonen Meerssen en Servatius. Envida helpt daar om woningen toe te wijzen aan mensen met een zorgvraag.  Door juist met al deze partijen goed samen te werken ziet Envida veel mogelijkheden voor de toekomst.

Toewijzing

Fabian van Duurling: “Als het om een zorgwoning van Envida gaat, doet Envida zelf de toewijzing. Als het om een zorgwoning van een woningcorporatie gaat, brengen wij advies  uit en toetst   de woningcorporatie of de aangedragen kandidaat voldoet aan de aanvraag.”

Op sommige plaatsen is er een wachtlijst, wat gebeurt er dan? “Mensen met een zorgindicatie hebben in principe voorrang, maar dan nog is het moeilijk om in te schatten wanneer een woning vrij komt. Samen met betrokken professionals zoals onze wijkverpleegkundigen en casemanagers dementie, blijven we de situatie goed in de gaten houden en ondersteunen we mensen zoveel mogelijk.”

Het aanbod van zorgwoningen dat Envida aanbiedt is in 2023 gegroeid en zal blijven groeien. Gelukkig maar, benadrukt Fabian: “Hoe meer zorgwoningen er beschikbaar zijn, hoe meer mensen we kunnen helpen bij het vinden van een zorgwoning die bij hen past. Een woning waar ze zich fijn en veilig voelen en op een goede manier oud kunnen worden, dat is belangrijk.”

Herculushof

Vanaf 2024 kunt u bij Envida ook terecht voor een zorgwoning in de wijk Daalhof. Daar wordt Herculeshof ingericht als het hart van een nieuwe woonzorgzone, met 24-uurs zorg in de nabijheid.

Envida biedt verder zorgwoningen aan in Bunde, Cadier en Keer, Eijsden, Gronsveld, Gulpen, diverse wijken in Maastricht en in Margraten. Kijk voor het complete overzicht op www.envida.nl/zorgwoningen

DEEL DEZE PAGINA OP