Stel een vraag
Hoe kunnen wij u helpen?

‘Zó blij dat ik gestopt ben met roken’

In deze vijfde editie van de Nationale Vitaliteitsweek (23 t/m 27 september 2019) portretteren we enkele medewerkers die op enig moment tot het inzicht kwamen dat het tijd werd om gezonder te gaan leven. Zoals Saskia Hamers, Medewerkster Gastenservice bij woonzorgcentrum Koepelhof. Saskia stopte met roken en ging sporten. Resultaat: 8 kilo lichter en fitter dan ooit.
 

In januari 2016 nam ze het wijze besluit om te stoppen met roken. ‘Ik merkte dat mijn conditie hard achteruit holde. Ik had bijna geen lucht meer. Trappenlopen was een crime geworden. Eenmaal boven was ik helemaal buiten adem. Het was zelfs zo erg dat ik op de hartafdeling belandde, omdat men dacht dat er iets met mijn hart aan de hand was. Dat bleek gelukkig niet zo te zijn’.

Van frequent roken naar helemaal niet meer roken, was nog even een brug te ver voor Saskia. ‘Ik schakelde over naar de E- sigaret. Die heb ik enkele maanden gebruikt. Toen dacht ik: “wat zit je nou eigenlijk te doen? Je bent alleen maar wat stoom aan het blazen. Dat slaat nergens op. Toen was de knop om en heb ik ook de E-sigaret in de ban gedaan.”

SPORTEN
Behalve stoppen met roken ging Saskia ook sporten. “Op Facebook zag ik een advertentie van Sportvision voorbij komen. ‘Het op maat gemaakte trainingsprogramma en de persoonlijke begeleiding door een coach spraken me erg aan en hebben me geholpen op mijn pad naar een gezonder leven. Ik sport inmiddels drie keer per week: functionele training, bokstraining en hitt, ook wel hartstikke intensief traject training genoemd. Echt afzien, maar het werpt wel zijn vruchten af. Ik probeer altijd te gaan, ook op dagen dat ik moet werken. Zoals vandaag bijvoorbeeld. Dan werk ik van 10.30 tot 19.00 uur. Op de terugweg naar huis (Elsloo), stop ik bij de sportschool in Geleen om daar mijn programma af te werken. Ik zie dat niet als een opoffering of last. Integendeel, na mijn bezoek aan de sportschool ben ik helemaal fit. ‘

SCHIJF VAN VIJF
De instructeur van de sportschool geeft tevens voedingsadvies. ‘De bekende schijf van 5 en weinig vlees. Dat werkt prima voor mij’. Verder drinkt Saskia dagelijks een glas waterkefir. Dat is een gefermenteerde drank vol met nuttige bacteriën die vaak beter verteerbaar is dan andere probiotische drankjes. Het zorgt voor een goede werking van de darmen.

FITTER DAN OOIT
Dankzij stoppen met roken, een gewichtsverlies van 8 kilo als gevolg van gezonder eten en meer bewegen, is Saskia fitter dan ooit. ‘Dat had ik drie jaar geleden niet durven dromen. Ik kan mijn collega’s bij Envida dan ook alleen maar aanraden om mijn voorbeeld te volgen. Ik zit veel lekkerder in mijn vel dan toen.’

DEEL DEZE PAGINA OP