Stel een vraag
Hoe kunnen wij u helpen?

Een goed leven voor mensen met dementie

Een goed leven voor mensen met dementie

Bij Envida vinden we het belangrijk dat mensen zoveel mogelijk hun eigen leven kunnen leiden. Een goed en fijn leven. Ook bij toenemende ouderdom en (beginnende) dementie. Envida ondersteunt waar mogelijk of noodzakelijk. Het liefst thuis, maar als het echt niet meer kan in een ander huis. In elke fase van de dementie bieden we passende zorg en ondersteuning. Belangrijke uitgangspunten daarbij zijn zelfstandigheid, eigen keuzes kunnen maken, zoveel mogelijk jezelf zijn en van betekenis blijven. Lees het verhaal van de 84-jarige Lia.
 

LIA GENIET NOG ELKE DAG

‘Het klikt misschien raar, maar zo voelt het wel: hoe ouder ik word, hoe meer ik geniet.’ Dat zegt Lia die ondanks beginnende dementie nog prima in staat is om het leven te leiden dat ze zo graag wil: zoveel mogelijk zelf de regie behouden en wonen op de plek waar ze het liefste is. Dat is haar appartement aan de rand van Maastricht, van waaruit ze een prachtig uitzicht heeft over de stad waar ze geboren en getogen is.

Dat Lia zo’n fijn leven heeft, is mede te haar danken aan kleinzoon Raymond (29). Hij bezoekt haar vrijwel dagelijks, doet de boodschappen, neemt op zijn tijd frietjes met zuurvlees mee (oma’s lievelingseten) en gaat geregeld met haar de stad in. Qua zorg en ondersteuning heeft Lia nog niet veel nodig: ’s ochtends hulp bij het aantrekken van de steunkousen. Het uitrekken ervan ’s avonds doet ze zelf. Eenmaal per week komt de hulp in de huishouding. Een door Envida verstrekte automatische medicijndispenser zorgt ervoor dat Lia niet vergeet om haar medicijnen in te nemen.

Eenmaal in de week -op dinsdag- gaat Lia naar de dagbesteding in woonzorgcentrum Larisa in het centrum van Maastricht. Vervoer heen en terug is geregeld door Envida. ‘Ik speel graag koersbal, maar ik vind het net zo leuk om een kopje koffie te drinken en te kletsen met bewoners. Rond het middaguur eten we warm en om 14.00 uur ga ik weer naar huis.’

De andere dagen van de week zijn eveneens goed gevuld. Twee maal per week gaat ze naar de fysiotherapeut. Een keer voor oedeemtherapie en de andere keer doet ze sportoefeningen. ‘De praktijk ligt niet zo ver bij mij vandaan, dus daar ga ik zelf naartoe. Bij te warm weer komt de fysiotherapeut bij mij thuis.’ Lia loopt er altijd keurig verzorgd bij dankzij haar wekelijkse bezoekjes aan de kapper en pedicure.

In het verleden heeft ze heel wat door Nederland gereisd met bus en trein, vaak alleen. Vooral in Den Bosch kwam ze graag. ‘Ik ben ook eens naar Aken gegaan. Opeens kreeg ik een paniekaanval. Ik wist niet meer waar ik naartoe moest. Mijn kleinzoon is me toen komen ophalen. Sindsdien ga ik niet meer alleen zo ver op pad. Maar ach, als dat het ergste is. Er blijven nog genoeg leuke dingen over.’ Daarmee bedoelt Lia onder andere het kijken naar afleveringen van Gooische Vrouwen. Dat doet ze vanaf haar tablet. ‘Ik vind dat zó leuk.’ Het laatste nieuws uit showland leest ze in de Story of Privé.

Eens in de twee a drie weken krijgt Lia bezoek van Lavinia, wijkverpleegkundige van Envida. ‘Ik kijk of alles nog goed gaat en bespreek zaken met haar. Voor Lia is het een geruststelling dat ik een oogje in het zeil houd en haar regelmatig bezoek. Het biedt haar structuur. Die heeft ze nodig. Maar kleinzoon Raymond is absoluut de belangrijkste schakel. Zonder hem als mantelzorger zou er echt wel meer zorg en ondersteuning nodig zijn.

DEEL DEZE PAGINA OP