Zorgorganisaties zijn verplicht om deze meldcode te hanteren. De meldcode bevat tevens een stappenplan waarin beschreven staat wat medewerkers kunnen doen bij een vermoeden van ouderenmishandeling.
Het beleid is voor alle medewerkers (inclusief vrijwilligers) bij Envida belangrijk. Als medewerker van Envida kun je te maken krijgen met huiselijk geweld/ouderenmishandeling. Belangrijk hierbij is te realiseren dat er lang niet altijd sprake is van moedwillige mishandeling; vaak komt het voort uit overbelasting/onmacht en kan er beter gesproken worden van ‘ontspoorde zorg’. Door allerlei factoren is het soms moeilijk om te melden en hulp te bieden, bijv. vanuit de geheimhoudingplicht of loyaliteitsgevoelens naar de ‘verdachte’.
Preventie
Zoals gezegd is in het nieuwe document veel meer aandacht besteed aan preventie van ouderenmishandeling. In eerste instantie is het van belang de problematiek van ouderenmishandeling te agenderen en bespreekbaar te maken. Binnen de hele organisatie dient een cultuur aanwezig te zijn waarin iedereen beseft hoe belangrijk het is te werken aan het voorkomen van ouderenmishandeling. Bewustwording creëren en het bestaan van grensoverschrijdend gedrag erkennen is een eerste stap ter preventie. Binnen Envida gebeurt dat bijvoorbeeld door training/scholing, informatieverstrekking en het inzetten van aandachtsfunctionarissen ouderenmishandeling die (ook anoniem) casuïstiek kunnen bespreken.