Hoe kunnen wij u helpen?

Veelgestelde vragen

Consultatiebureaus

Veelgestelde vragen

Staat het antwoord op jouw vraag er niet bij? Neem dan svp contact met jouw eigen locatie, de gegevens hiervan staan in het groeiboekje vermeld. Bij voorbaat hartelijk dank.
 
Hoe vaak zijn de bezoeken aan het consultatiebureau?

De eerste levensjaren zijn de meest kwetsbare jaren van je kind. In deze periode staan groei en ontwikkeling centraal, maar ook wordt je zoon of dochter met verschillende kinderziektes geconfronteerd. Tot vier jaar wordt je daarom regelmatig in de gelegenheid gesteld om samen het consultatiebureau te bezoeken. Het eerste levensjaar 8 a 9 keer en vervolgens ontvang je nog 4 á 5 keer een uitnodiging van ons.

Heb je voor het consult al een vraag voor ons? Stuur dan een mailtje naar het consultatiebureau in jouw wijk of loop binnen tijdens het spreekuur. De tijden hiervan staan vermeld op de pagina van het betreffende consultatiebureau.

Ik ben verhinderd voor mijn afspraak, wat moet ik doen?

Mocht je niet naar een geplande afspraak kunnen komen, laat dit dan svp zo spoedig mogelijk per telefoon of email aan ons weten. Het consultatiebureau wordt druk bezocht en wellicht kunnen we iemand anders blij maken met de vrijgekomen plaats. De contactgegevens staan in de Groeigids of op de gevens van jouw consultatiebureau.

Hoe kan ik mijn afspraak verzetten?

Je kunt jouw afspraak per mail verzetten. Het mail adres voor het verzetten van een afspraak staat  in  de Groeigids (op pagina 2, bij Afspraken via mail) of op deze website bij de gegevens jouw consultatiebureau.

Mijn kind is ziek. Is het nodig om mijn afspraak verzetten?

Voelt je kind zich niet helemaal lekker en weet je niet of het wel verstandig is om naar het consultatiebureau te komen? Maak een nieuwe afspraak indien je kind hoge koorts heeft (boven de 39 graden) of een zieke indruk maakt.

Ook als het kind besmettelijke diarree heeft (als meer mensen in de omgeving het hebben) of als het kind krentenbaard heeft (rode uitslag met puskopjes op lippen en rond de mond) is het beter om de afspraak te verzetten.

Indien je twijfelt, neem dan gerust contact op met het consultatiebureau. De contactgegevens staan in het groeiboekje van jew kind of op deze website bij de gegevens van jouw consultatiebureau.

Moet ik vooraf een afspraak maken op het consultatiebureau?

Tijdens het eerste huisbezoek tijdens de kraamperiode ontvang je van de jeugdverpleegkundige een uitnodiging voor de eerste afspraak. Vervolgens wordt er telkens een vervolgafspraak gemaakt.

Indien je een extra consult wilt, kun je contact opnemen met het consultatiebureau. De contactgegevens staan in de Groeigids of op de websitepagina van hetconsultatiebureau in jouw wijk.

Op elk consultatiebureau is er een wekelijks inloopspreekuur. Je kunt dan zonder afspraak het consultatiebureau dan bezoeken wanneer je vragen hebt over je kindje.

Kan ik alleen op afspraak naar het consultatiebureau?

Tijdens het eerste huisbezoek tijdens de kraamperiode ontvang je van de jeugdverpleegkundige een uitnodiging voor de eerste afspraak. Vervolgens wordt er telkens een vervolgafspraak gemaakt.

Indien je een extra consult wilt, kun je contact opnemen met het consultatiebureau. De contactgegevens staan in de Groeigids of op de gegevens van jouw consultatiebureau.

Op elk consultatiebureau is er een wekelijks inloopspreekuur. Je kunt dan zonder afspraak het consultatiebureau dan bezoeken wanneer je vragen hebt over je kindje.

Ik ga verhuizen. Moet ik dan van consultatiebureau veranderen?

Bij een verhuizing verzoeken wij je om een adreswijziging door te geven. De contactgegevens staan in de Groeigids of op de website van het consultatiebureau van jouw wijk.

Hoe gaat JGZ om met de persoonsgegevens?

Respect voor privacy is voor JGZ B.V. een belangrijk uitgangspunt. JGZ B.V. zal uw persoonsgegevens uitsluitend verwerken in overeenstemming met ons privacybeleid en conform de geldende privacywetgeving. JGZ B.V. is onderdeel van stichting Envida. Meer informatie hierover vindt u in onze privacyverklaring.

PRIVACYVERKLARING

Waar is de Groeigids voor?

Tijdens de eerste afspraak met de jeugdverpleegkundige krijg je een Groeigids. Het is de bedoeling dat je deze gids elk bezoek meeneemt zodat we hierin de vervolgafspraken kunnen noteren. Ook wordt de lengte en het gewicht van jouw kind in de Groeigids genoteerd, zo zie je hoe je kind groeit. Bovendien staat er veel informatie in, waaronder informatie over slapen, eten, veiligheid en de vaccinaties. Tevens staan de contactgegevens van het consultatiebureau in de Groeigids vermeld.

Moet ik betalen voor een consult op het consultatiebureau?

Een bezoek aan het consultatiebureau binnen jouw gemeente kost je niets. Ook een consult tijdens het inloopspreekuur hoef je niet te betalen.

Zijn vaccinaties voor mijn kind verplicht?

Het consultatiebureau biedt de vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma aan. Door vaccinaties komen veel gevaarlijke ziekten in Nederland nauwelijks meer voor. Een vaccinatie is echter niet verplicht.

Kjik voor meer informatie over vaccinaties op de website www.rijksvaccinatieprogramma.nl

Mijn baby heeft een voorkeurshouding. Wat nu?

Voorkeurshouding is een probleem dat speelt bij baby’s in de eerste zes levensmaanden. Meteen na de geboorte draaien baby’s hun hoofd vaak naar dezelfde kant. Meestal gaat dit binnen enkele weken vanzelf over. Sommige baby’s blijven hun hoofd telkens naar één kant draaien of houden hun hoofd stil in het midden. Dit wordt een voorkeurshouding genoemd. Daardoor kan het achterhoofd aan de kant waarop hij altijd ligt platter worden. Vaak gaat dit geleidelijk weer over. Soms ook niet of niet helemaal. Ernstig is dit niet, maar het kan er minder mooi uitzien. Door de voorkeurshouding op te heffen zodra deze begint op te vallen, kan de afplatting meestal worden voorkomen of worden verminderd. 

Zorg dat je baby zoveel mogelijk afwisselend naar beide kanten kijkt. Zo leert hij beide armen en benen evenveel te gebruiken. Trek de aandacht van je baby vooral met je gezicht en stem.

Let op: laat een baby altijd op de rug slapen! Dit geldt voor slapen in bed, maar ook voor in de box of de kinderwagen. Slaapt jouw baby op zijn buik of zij, dan is het risico voor wiegendood hoger.

Bekijk de folder met tips vanuit Nederlands Centrum Jeugdgezondheidszorg.

Heb je hier nog vragen over? Nem dan contact op met jouw consultatiebureau. De contactgegevens staan in de Groeigids of op de gevens van jouw consultatiebureau.

Ik heb een vraag over borstvoeding. Waar kan ik terecht?

Neem svp contact op met uw consultatiebureau. Wilt u een consult met een lactatiekundige? Graag verwijzen wij u dan naar kraamzorg. Kijk voor meer informatie op www.groenekruisdomicurakraamzorg.nl/kraamzorg/borstvoeding

Hoe kom ik in contact met de lactatiekundige?

Wilt u een consult met een lactatiekundige? Graag verwijzen wij u dan naar kraamzorg. Kijk voor meer informatie op www.groenekruisdomicurakraamzorg.nl/kraamzorg/borstvoeding