Hoe kunnen wij u helpen?

Prematuren Bureau

Consultatiebureaus

Prematuren Bureau

Het Prematuren Bureau begeleidt kindjes die te vroeg of te licht geboren zijn en hun ouders.
 

Het Prematuren Nazorg Bureau is onderdeel van het consultatiebureau en wij zijn gespecialiseerd in het verlenen van zorg voor kindjes die te vroeg of te licht geboren zijn. Wat onze (na)zorg bijzonder maakt, is dat een kinderarts-neonatoloog van het MUMC+ samen met een jeugdverpleegkundige of een jeugdarts het consultatiebureau houdt.

De kinderarts-neonatoloog beslist in overleg met jou of je kindje na ontslag uit het ziekenhuis in aanmerking komt voor onze zorg bij het Prematuren Nazorg Bureau. Door deze samenwerking tussen kindergeneeskunde-neonatologie en jeugdgezondheidszorg hopen wij jouw kindje en jou als ouder beter te kunnen begeleiden.

Openingstijden
1x in de 2 weken op vrijdagmiddag. Voorafgaande aan het bureau inloopspreekuur van 12:00-13:00 uur. Maar je kunt ook in je in eigen regio naar het inloopspreekuur gaan.

Team
Jeugdartsen: Marije Pfeyffer en Monique Niesten
Jeugdverpleegkundigen: Monique Wouters en Karlijn Penders
Neonatoloog: de neonatologen van het MUMC zullen elkaar afwisselen, dit in verband met hun werkzaamheden in het ziekenhuis. Ons vaste aanspreekpunt is de heer van der Hoeven. 

Contact
Heb je vragen over je kind of wil je een afspraak maken of verzetten? Neem dan telefonisch 043-3690618 of per e-mail prematurennazorgpoli@envida.nl  contact met ons op. 

Mockstraat 1
6226 CA Maastricht

Bij de Mockstraaat kun je vlak voor de ingang betaald parkeren. Op de Adelbert van Scharnlaan kun je vrij parkeren, dit is op circa drie minuten loopafstand.

De Verening van Ouders van Couveusekinderen
Heb je of krijg je binnenkort een kindje dat op afdeling Neonatologie of een NICU wordt opgenomen? Of zijn jullie inmiddels thuis? Dan sta je er niet alleen voor! De Vereniging van Ouders van Couveusekinderen kunnen je helpen met informatie en persoonlijk contact. Kijk voor meer informatie op www.couveuseouders.nl

In december 2017 stonden we stil bij het 1-jarig bestaan van het Prematuren Bureau.

Voor ouders die een kind krijgen dat te vroeg (prematuur) geboren wordt of een te licht geboortegewicht (dysmatuur) heeft, is dat een ingrijpende gebeurtenis. Voor nazorg en goede begeleiding kunnen ouders sinds een jaar terecht bij het Prematuren Bureau waar een kinderarts-neonatoloog uit het Maastricht UMC+ en een jeugdarts van het consultatiebureau gezamenlijk spreekuur houden op een consultatiebureau in Maastricht.

Multidisciplinair spreekuur
Door een vroeggeboorte kan een verhoogd risico op medische problemen ontstaan en kan de ontwikkeling van een kind anders verlopen dan bij een kind dat op tijd geboren is. Vaak is extra zorg en aandacht nodig voor deze kwetsbare kinderen en hun ouders. Door deze bundeling van specialistische zorg kunnen ouders en hun kinderen beter begeleid worden.

Controles en zorg gezamenlijk aanbieden
Vivian Haine, manager Jeugdgezondheidszorg van Envida: “Het is voor ouders van premature kindjes echt een zorg minder, als het consultatiebureau en het ziekenhuis hun controles en zorg gezamenlijk aanbieden. Eén loket, waar door bundeling van kennis en ervaring van beide partijen extra kwaliteit van zorg geboden wordt.”

Beleid op maat
Mark van der Hoeven, kinderarts-neonatoloog Maastricht UMC+: “Dat de kinderen nu door de kinderarts-neonatoloog en de jeugdarts tegelijk gezien kunnen worden, zie ik als een grote vooruitgang. De kinderarts die het kind in de couveuse heeft behandeld, brengt de kennis mee over de bijzonderheden, die het te vroeg geboren kind op de afdeling neonatologie heeft meegemaakt. De jeugdarts en de jeugdverpleegkundige brengen hun kennis en ervaring mee over de ontwikkeling, de voeding en de sociale situatie van het gezin. Zo kan er een beleid op maat voor kind en ouders worden geformuleerd.”

Follow-up ouders
Als een te vroeg geboren baby na ontslag uit het ziekenhuis naar huis mag, beslist de kinderarts-neonatoloog in overleg met de ouders of zij in aanmerking komen voor begeleiding bij het Prematuren Bureau. Ouders hoeven niet meer én naar het ziekenhuis én naar het consultatiebureau voor de nazorg, maar kunnen bij het laagdrempelige Prematuren Bureau terecht.

DEEL DEZE PAGINA OP
onze clienten vertellen
Ik wil het zo goed mogelijk doen
Het is fijn dat het consultatiebureau de tijd neemt voor mijn vragen. Dat zijn er nogal wat. Ik wil het namelijk zo goed mogelijk doen – Mincke, moeder van Isolde (1,5) en Séralin (4 maanden).
Lees meer
onze clienten vertellen
'Het consultatiebureau: een geruststellende gedachte’
Het eerste bezoek aan het consultatiebureau van Envida aan de Mockstraat in de Maastrichtse wijk Heer. Best spannend. Zeker als het je eerste kindje betreft. Wat zullen ze zeggen over Lisa? Is ze
Lees meer
onze clienten vertellen
Achterstand in voorbereiding op ouderschap ruimschoots goedgemaakt
Wie de anderhalf jaar oude Casper nu door de woonkamer ziet lopen, kan zich niet voorstellen dat hij bij zijn geboorte een zorgenkindje was. In die zin dat hij zich twee maanden eerder dan gepland
Lees meer
onze clienten vertellen
Zoek niet op internet
Een vrolijke spring-in-het veld. Een bijdehandje ook. En een tikkeltje nieuwsgierig, nadat de eerste verlegenheid is overwonnen. Die eigenschappen passen allemaal bij de anderhalf jaar oude Loulou uit
Lees meer
|