Hoe kunnen wij u helpen?

‘Ze houden rekening met mij’

Wijkzorg diensten

‘Ze houden rekening met mij’

“Ik ben realistisch genoeg om te beseffen dat ik mijn leven lang zorg nodig zal hebben”, zegt de 31-jarige Elvira Bekkers uit de Maastrichtse wijk Limmel. “Niet continu en misschien ook niet al te vaak, maar ik houd me wel steeds voor ogen dat ik er rekening mee moet houden. “ Daarmee bedoelt Elvira dat thuiszorg morgen weer nodig kan zijn. Of volgende week. Dat besef is er, omdat ze de ziekte van Crohn heeft.
 

Crohn is een ontstekingsziekte van het darmkanaal. Het verloop ervan is grillig: de ziekte kan opeens de kop opsteken. Deze keer had de inschakeling van thuiszorg te maken met het herstel na de operatie vanwege een perianaal abces, een week na de geboorte van haar tweede zoontje. “Ineens lag ik opnieuw op de kraamafdeling van het ziekenhuis.”

Toen Elvira een week na de bevalling fikse klachten kreeg, ging ze voor onderzoek naar de internist. Die stuurde haar meteen door naar de operatiekamer. “De operatie is goed verlopen. Nadat ik geopereerd was, mocht ik naar de kraamafdeling, wat ik erg fijn vond. Het ging allemaal zo goed, dat ik diezelfde avond alweer naar huis mocht. De volgende ochtend heb ik meteen thuiszorg gebeld. 's Middags  was de wijkverpleegkundige er al voor een intake.”

In de eerste paar weken werd de wond van Elvira twee maal daags verzorgd door een medewerker van het thuisteam. “ De wond moest met behulp van een catether schoongespoeld worden. Later is de frequentie teruggebracht naar één keer per dag, alleen ’s morgens. Inmiddels ligt de frequentie op één keer per drie ochtenden. Al met al zal ik zes á zeven weken persoonlijke verpleging thuis nodig hebben.”

Huishoudelijke hulp krijgt ze niet. Heeft ze ook niet nodig, vindt ze zelf. “Ik heb genoeg mensen om mij heen die mij kunnen en willen helpen.”

Zorg krijgen is niet vreemd voor Elvira. In 2012 werd ze maar liefst vijf keer geopereerd. Ook toen kreeg ze thuiszorg van Envida. “Ik ken de mensen van Envida dus inmiddels best goed. Het zijn bijna altijd dezelfde medewerkers die mij komen verzorgen. Dat vind ik prettig."

"Ook waardeer ik het zeer dat er zoveel rekening met mij wordt gehouden. Mocht zich bijvoorbeeld iets voordoen waardoor ik mijn afspraak met de verzorgende moet ver­zetten –wat wel eens voorkomt in een jong gezin met een zoontje van 5 en een pasgeboren baby- dan wordt daar niet moeilijk over gedaan.”

“Wat ik ook al een pluspunt ervaar, is dat ik niet als een zieke wordt behandeld. De mensen van Envida gaan heel normaal met mij om en proberen mij in mijn kracht te zetten. Daarentegen vinden ze het toch ook wel leuk om iets extra’s te kunnen doen. Als er bijvoorbeeld wel eens wat tijd over is, vragen ze mij of ik gedoucht wil worden. Dan willen ze mij daar bij helpen.”

Het contact met de wijkverpleegkundige van Envida verloopt prima. ‘Ze heeft de intake gedaan en informeert regelmatig hoe het gaat. Als ik haar weleens bel en ze neemt niet op, omdat ze op dat moment bezig is, dan belt ze mij altijd terug. “

Er wordt rekening gehouden met Elvira’s wensen of voorkeuren. “Meestal word ik verpleegd door Kelly, Ines of Iris. Plots kreeg ik de vraag of ik er problemen mee had als Erwin mij zou komen verzorgen. Als vrouw zou ik me daar ongemakkelijk bij kunnen voelen. Het is immers geen ge­broken arm die verpleegd of verzorgd moet worden. Ik had er echter geen moeite mee, maar vind het wel goed dat ze de cliënt zelf laten bepalen.”

DEEL DEZE PAGINA OP
onze clienten vertellen
‘Petje af voor verzorging en verpleging’
Hij is altijd gezond geweest, had plezier in zijn werk als medewerker Personeelszaken bij het AZM in Maastricht, maar keek toch uit naar zijn pensioen dat nog maar een paar maanden van hem vandaan
Lees meer
onze clienten vertellen
‘Als ik iets vraag, zijn ze er voor mij’
“Ik heb hartritmestoornissen, last van mijn luchtwegen, een beginnende spierziekte en nu ook nog eens een lichte hernia. Ik kan bijna niet meer bukken. Zonder zorg red ik het niet.“
Lees meer
onze clienten vertellen
‘Een ongeluk zit in een klein hoekje’
Mevrouw Overhof praat er vrij laconiek over, maar de valincidenten in combinatie met haar toenemende ouderdom en gebreken (naast reuma heeft ze ook last van trombose en diabetes) hebben er wel voor
Lees meer
onze clienten vertellen
Mijn vrouw ervaart de zorg van Envida als liefdevol en als niet-gejaagd'
Amper drie jaar na het ‘dienbladincident’ is mevrouw van Es (67) volledig afhankelijk van zorg. Ze kan bijna helemaal niets meer en ook het praten gaat moeizaam.
Lees meer
onze clienten vertellen
Dagelijks persoonlijke verzorging, behalve op zondag
Mevrouw Bessems (65) is blij met en erg tevreden over de zorg die ze krijgt van het thuisteam Wittevrouwenveld. “De persoonlijke verzorging is uitstekend. Bovendien zijn de meisjes allemaal even
Lees meer
onze clienten vertellen
‘Terugwinnen van zelfstandigheid’
Pats-boem, van het ene op het andere moment staat je leven volledig op zijn kop. Ben je ineens overgeleverd aan de zorg van anderen. Het overkwam de nu bijna 55-jarige Maastrichtenaar Michel Jongen
Lees meer
|