Stel een vraag
Hoe kunnen wij u helpen?

Zorgboerderij De Vreugdehoeve

Naar alle zorgcentra

Zorgboerderij De Vreugdehoeve

Niet alle thuiswonende ouderen willen gebruikmaken van de dagbesteding in een zorgcentrum. Envida- Zorgboerderij De Vreugdehoeve is dan een uitstekend alternatief.
 

De Vreugdehoeve ligt even buiten Meerssen in het gehucht Humcoven. De zorgboerderij biedt dagbesteding aan zelfstandig wonende ouderen die te maken hebben met vergeetachtigheid of die vanwege een lichamelijke beperking niet veel meer buiten komen. In de zorgboerderij kunnen ze hun hart ophalen, want meer buiten bestaat bijna niet in deze bijzondere, landelijke omgeving.

Boerin Marlies Cordewener is de drijvende kracht achter de zorgboerderij. ’Ja hoor, noem me maar gewoon boerin. Dat ben ik toch ook? Onze zorgboerderij is opgericht in 2007. Vóór die tijd hielden mijn schoonouders hier melkkoeien en zeugen. De zwartbonte melkkoeien zijn er nog steeds. Een vertegenwoordiger in veevoer kwam destijds met de tip om een zorgboerderij te beginnen. ’Marlies’ zei hij, ’jij en je man Frans zijn sociale mensen. Ik denk dat een zorgboerderij goed bij jullie past.’ In die tijd waren er al heel wat zorgboerderijen voor mensen met een beperking, maar niet specifiek voor ouderen. Op die ouderen hebben wij ons daarom gericht. De meeste gasten die we op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag tussen 9.30 en 15.30 uur ontvangen, zijn tussen de 75 en 95 jaar oud. Een omnibuzz brengt ze en haalt ze weer op.’

Juiste zorg
Een teamleider van Envida zorgt ervoor dat er de juiste zorg wordt verleend. Dat gebeurt in nauwe samenwerking met drie verzorgenden niveau 3, met meerdere vrijwilligers en met Marlies natuurlijk. Vanwege de bijzondere locatie zijn de ouderen niet alleen afkomstig uit Meerssen, Ulestraten en Bunde, maar ook uit het verder gelegen  Maastricht bijvoorbeeld.

Gezamenlijke maaltijden
Het interieur van de zorgboerderij straalt huiselijke warmte uit. Die warmte wordt nog eens versterkt door de heerlijke etensgeuren die geregeld vanuit de keuken naar de woonkamer zweven. De groente en kruiden die in de moestuin groeien, worden gebruikt bij de bereiding van de gezamenlijke maaltijden. Buiten  staan koeien, geiten en kippen. Tijdens een wandeling over de boerderij kunnen de gasten daarmee in contact komen.

Wat er zoal nog meer gebeurt in de zorgboerderij?: Iemand leest voor uit de krant, bloemschikken, groente schoonmaken, geheugentraining, bewegen voor ouderen … En wie daar nog toe in staat is, mag meehelpen met het voeren van de dieren.

Wmo- of Wlz-indicatie
Zorgboerderij De Vreugdehoeve verwelkomt thuiswonende ouderen met een Wmo- of Wlz-indicatie. De huisarts kan bemiddelen bij de aanvraag van een indicatie. Die aanvraag kan ook rechtstreeks worden ingediend bij de Wmo-afdeling van de gemeente.

Zorgvraag
De laatste jaren komen er steeds vaker gasten met een zorgvraag naar de zorgboerderij, omdat ze steeds langer thuis blijven wonen. Envida stemt die zorgvraag af op hun interesses. Daarbij wordt gedacht in mogelijkheden, niet in beperkingen. En mogelijkheden biedt zorgboerderij De Vreugdehoeve volop. De naam is trouwens geïnspireerd op het vroegere Vivre, een van de rechtsvoorgangers van Envida. Vivre betekent leven. Aan dat leven wil men vreugde toevoegen.

DEEL DEZE PAGINA OP
Contactgegevens
Hekstraat 70
6235 NL Ulestraten

06-21 80 13 92