×

LEDENACTIVITEITEN

Rondleiding in het Gouvernement

Afgelopen voorjaar zijn we naar de stembus geweest voor de Provinciale Statenverkiezingen en inmiddels is het nieuwe provinciaal bestuur aan het werk in het Gouvernement.
Het Gouvernement ligt aan de Maas in Maastricht. Voor een klein deel zelfs op een eiland in de Maas. Het werd gebouwd tussen 1983 en 1985. Hier werken ongeveer 1.000 mensen. Er is een kantoorgedeelte voor de ambtenaren en een bestuursgedeelte voor het provinciaal bestuur. Bijzondere ruimten in het bestuursgedeelte zijn de Statenzaal en Feestzaal.

Kunst
Het Gouvernement heeft ruim 1.300 kunstwerken van Limburgse kunstenaars in huis. Er zijn regelmatig exposities in de centrale hal.

Verdrag van Maastricht
In 1992 tekenden de ministers van Buitenlandse Zaken en Financiën van de landen van de Europese Gemeenschap in de Statenzaal het 'Verdrag van Maastricht’. Dit verdrag vormde de Europese Gemeenschap om tot Europese Unie. En het verdrag legde de basis voor de invoering van de euro. Het Verdrag van Maastricht heeft in 2018 het Europees Erfgoedlabel gekregen. In het Gouvernement is een van de twee Nederlandse officiële kopieën van het verdrag te bezichtigen.

Rondleidingen
Wilt u het Gouvernement aan de Maas van binnen bekijken en weten waarmee de Provincie zich bezighoudt? Envida Ledenservice organiseert voor haar leden rondleidingen met een gids op:
- maandag 7 oktober 14.00 uur
- woensdag 9 oktober 10.00 uur
- donderdag 10 oktober 14.00 uur
- maandag 14 oktober 10.00 uur
De rondleidingen inclusief afsluiting met koffie/thee en vlaai duren ongeveer 1,5 uur.

Aanmelden kan bij Envida Ledenservice: 043 - 369 06 10 of ledenservice@envida.nl (o.v.v. naam, adres, lidmaatschapsnummer). Deelname is gratis voor leden.