Hoe ouder iemand wordt, hoe groter de kans dat hij of zij komt te vallen. Volgens recente cijfers van het CBS komt 33% van de 65-plussers jaarlijks ten val. Voor de groep 75-plussers is dat zelfs 50%. Bij 65-plussers zijn valincidenten de grootste oorzaak voor een bezoek aan de SEH, de spoedeisende hulp. Vaak gaat het om heupfracturen.
Valincidenten zijn een veel voorkomend fenomeen in de verpleeghuiszorg, aangezien ongeveer 50% van de verpleeghuisbewoners minstens één keer per jaar valt (NVKG, 2017; Vlaeyen et al., 2015). Een van de meest ingrijpende letsels als gevolg van een val is een heupfractuur waarna er sprake is van een 6-maandensterfte van 36,2% bij verpleeghuisbewoners. Bij verpleeghuisbewoners met eindstadium dementie is dit maar liefst 55% (Blain et al., 2015; Van der Ree, 2020).
IMPACT
Een valincident heeft veel impact op de zelfredzaamheid van ouderen, het langer thuis kunnen wonen en de kwaliteit van leven. Maar het risico op vallen komt natuurlijk ook voor bij bewoners van een woonzorgcentrum. Met de introductie van de slimme heupairbag, de zogeheten 'Wolk', komen valincidenten weliswaar nog steeds voor, maar zijn de gevolgen voor de drager ervan veel minder ernstig.
GEAVANCEERDE TECHNOLOGIE
De introductie van de Wolk is het resultaat van de zoektocht van de fysiotherapeuten binnen Envida naar een oplossing van het 'valprobleem'. De met zorg ontwikkelde Wolk heupairbag bevat geavanceerde technologie die ervoor zorgt dat de heupen worden beschermd tijdens een val. De heupairbag is gebruiksvriendelijk en wordt onzichtbaar gedragen onder de bovenkleding. De Wolk zit comfortabel en kan ook 's nachts gedragen worden. Daarmee wordt voorkomen dat iemand letsel oploopt als gevolg van uit bed vallen.
GPS
Sensoren in de Wolk monitoren 500x per seconde iedere beweging en herkennen een val direct. Voordat de drager de grond raakt, worden de kussens aan weerszijden rond de heup opgeblazen zodat de drager een zachte landing maakt. De Wolk+ heupairbag beschikt over een valalarm met GPS. Indien het alarm wordt geactiveerd, ontvangt de contactpersoon een alarmmelding. De drager van de Wolk kan ook zelf alarm slaan.
Wie al eens gevallen is, kan onzeker worden. Dat kan zo erg worden dat iemand zich nauwelijks nog verplaatst. De Wolk geeft een stukje zekerheid en daarmee ook vrijheid terug.
Wil je meer weten over de Wolk? Of ben je zo enthousiast geraakt dat je deze ook wilt gaan gebruiken voor jouw cliënten of bewoners? Neem dan contact op met collega Philip Bams, fysiotherapeut. T: M 06-83976457.